foo

Det mobile gadekøkken skaber liv i storbyens plejehjem

Plejehjemmet Vreugdehof ligger i den centrale del af Amsterdam. Ni etager udgør hjemmet, og her anvendes et mobilt gadekøkken til at stimulere sanser og skabe atmosfære rundt på alle etagerne. Modelprogram besøgte det store plejehjem i foråret 2015 for at høre nærmere om deres metoder og dagligdag.

Vreugdehof, set fra gaden ligner det en hvilken som helst kontorbygning

Fra gadeplan rejser Vreugdehof sig som en kæmpe klods. Bygningen er høj og ligner udefra en af storbyens velkendte kontorbygninger. Når man træder indenfor murerne er der også en velkendt stemning af reception og ankomsthal over stueetagen, men ta’ ikke fejl – Vreugdehof er et plejehjem og endda et stort et af slagsen.

På Vreugdehof bor der alt fra raske ældre til beboere med somatiske lidelser og demens. Plejehjemmet har en hel etage udelukkende for demente beboere og her gøres der en dyd ud af at stimulere sanserne. Indgangen til demensafdelingen er lavet som en stor have med gunstigt græs, rindende vand og levende dyr. Oplyst af store ovenlysvinduer, er der en levende og summende stemning i dette indgangsparti og fællesområde. Området er demensafdelingens kerne, og herfra kan beboerne bevæge sig ind på deres forskellige værelser og tilstødende opholdsstuer. Bevæger man sig gennem en af disse kommer man ud i afdelingens gårdhave, der, som en isoleret ramme, giver de demente muligheden for at bevæge sig udendørs.

Demensafdelingen med rindende vand og små broer

På demensafdelingen findes der også et rum, der er indrettet som en strand. Her kan de demente tage plads i en af strandstolene og mærke det fine sand på deres bare fødder. Imens kan de nyde en luftig brise, lyden af havets skulpen og duften af saltvand. Denne iscenesættelse er en del af et forskningsforsøg, der finder sted på Vreugdehof, hvor der eksperimenteres med at genkalde scenarier fra de dementes liv. Denne genkaldelse skulle bevirke, at de demente får stimuleret deres langtidshukommelse og derved åbner for en samtale omkring nogle bestemte minder. Forskningsforsøget har indtil videre haft positive resultater og vil udvikle sig i løbet af de kommende år.

Stranden, der er et forskningsforsøg på Vreugdehofs demensafdeling

Det er dog ikke kun de demente, der modtager særlig behandling i forhold til at få stimuleret deres sanser på Vreugdehof. Alle afdelingerne besøges nemlig hver fredag af det mobile gadekøkken, der laver mad på bestilling, og de ældre har også mulighed for selv at deltage i madlavningen. Det mobile køkken kommer ind på afdelingerne og her laves der små retter af friske råvarer. Køkkenet er et supplement til den normale mad, der leveres fra et fjernkøkken på faste tidspunkter. Det er derfor ikke formålet at erstatte beboernes faste kost, men i stedet at vække deres appetit og lyst til mad ved at lade dem opleve, hvordan maden tilberedes. Det mobile køkken sørger for at sprede friske dufte og lyden af sydende potter og pander rundt på afdelingerne. Beboerne elsker det, og det mobile køkken efterspørges dagligt – det oplevede vi selv under vores besøg.

Det mobile gadekøkken er klar til at køre ud på hjemmets afdelinger

Ud af Vreugdehofs ni etager er to af dem forbeholdt administration, mens en tredje fungerer som et åbent besøgscenter. Besøgscenteret er for de ældre, der endnu ikke har brug for at bo på hjemmet, men som ønsker social omgang og aktiviteter i deres hverdag. Disse ældre hentes i bus rundt omkring i Amsterdam og transporteres til Vreugdehof, hvor de har mulighed for at møde ligesindede.

Derudover har Vreugdehof netop taget kælderen i brug og indrettet denne som en ’snoezelafdeling’. Her findes der adskillige rum, der – i forskellige temaer – har til formål at aktivere og stimulere beboernes sanser. Den multisensoriske snoezelafdeling giver mulighed for en ny form for aktivitet på Vreugdehof, og det er fremadrettet planen, at denne afdeling skal være et af hjemmets varemærker.

Et af rummene i Vreugdehofs snoezelafdeling

På Vreugdehof er der ingen tvivl om, at sansestimulering er i højsædet. Under vores besøg støder vi overalt på tiltag, der enten er komplekse og gennemførte som snoezelafdelingen, eller mere lavpraktiske og funktionelle som det mobile gadekøkken. Alle tiltagene bevirker i hvert fald, at Vreugdehof fungerer som et meget inspirerende plejehjem i storbyens trænge rammer, på trods af dets ydre udseende som kontorbygning.

Vreugdehofs snoezelafdeling skal være hjemmets varemærke

12. Jun 2015 kl. 13:43