foo

'Byen for livet': en bydel kun for demente

Foto: Ok-fonden.dk

I Odense Kommune vil en bydel kun for demente snart se dagens lys. Demensbydelen går under navnet ’Byen for livet’ og opføres af OK-Fonden i tæt samarbejde med Odense Kommune.

’Byen for livet’ har været i støbeskeen længe. Bag initiativet står OK-Fonden og Støtteforeningen Margurittens venner, som - efter hollandsk forbillede - vil bygge en bydel, der er særligt indrettet til at støtte og forbedre livskvaliteten for mennesker med demens.

Initiativtagerne har dog manglet en kommunal partner med mod på at udvikle en sådan bydel, indtil Odense Kommune meldte sig på banen. Med sin centrale placering midt i landet, ønsker kommunen at bidrage til Odenses synlighed på landkortet i forhold til demensforskningen. Planen er nemlig – foruden de 200-300 demente som bydele skal huse – at etablere testmiljøer og forskningsaktiviteter omkring bydelen, som kan bidrage med viden, vækst og arbejdspladser.

I dag lever omkring 90.000 danskere med demenssygdommen, og meget tyder på, at tallet blot vil stige i fremtiden. Sygdommen skaber store forandringer for den enkeltes liv, men samtidig også for de pårørende. I gennemsnit konstateres to odenseanere med demens dagligt, og derfor har kommunen fundet det vigtigt at gå ind i ’Byen for livet’, så der kan skabes bedre rammer for de dementes livskvalitet.

Samarbejdserklæringen mellem OK-Fonden og Odense Kommune blev underskrevet i juni, og arbejdet med at finde en passende grund er derfor allerede i gang.

Demensbydelen forventes fuldt realiseret i 2018.

15. Jul 2015 kl. 09:38