foo

Bedre luftskifte og ventilation kan sænke antallet af sygefravær i daginstitutioner

Størstedelen af børn i Danmark under seks år går i daginstitution. Her befinder de sig i gennemsnit i syv en halv time om dagen. Det er lange dage, og derfor kræves der god udluftning og ventilation for at undgå smitsomme sygdomme.

En ny undersøgelse, støttet af Realdania, viser en direkte sammenhæng mellem indeklima og smitsomme sygdomme i børnehaver og vuggestuer. Særligt sammenhængen mellem luftskifte målt i vuggestuer og sygefravær blandt vuggestuebørn betyder, at børn i daginstitutioner med højere luftskifte har færre sygefraværsdage.

Undersøgelsen er udarbejdet af seniorforsker, Barbara Kolarik, i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut, Sundhedsministeriet og Dansk Hydraulisk Institut i Hørsholm. I undersøgelsen påvises det, at der er sammenhæng mellem CO2-koncentrationen i daginstitutioner og børnenes sygefravær. Samtidig påvises en sammenhæng mellem CO2-koncentrationen og luftskiftet, hvilket betyder, at institutioner med lavt luftskifte og dårlig ventilation har et højere sygefravær blandt børnene.

Undersøgelsen konkluderer, at ventilationen i daginstitutioner har en stor betydning for smitsomme sygdomme hos småbørn. Dermed understøttes vigtigheden af at holde et øget fokus på indeklimaet i fremtidens institutionsbyggeri.

Ønsker du at læse mere om undersøgelsen, kan du downloade et resumé af den her.

30. Jul 2015 kl. 11:59